Menu

HUKUK SİSTEMİ İŞPORTA TEZGAHINDA PAZARLANACAK KADAR UCUZ OLMAMALIDIR

HUKUK SİSTEMİ İŞPORTA TEZGAHINDA PAZARLANACAK KADAR UCUZ OLMAMALIDIR.


Diyarbakır ilimizin  Çermik ilçesinde bir halı saha maçı yüzünden bir savcımızın bir grup öğretmenimizi tutuklattığı yada göz altına aldırdiğı yönündeki haberleri görsel, yazılı basın yoluyla duyuyoruz.  

Olay görsel ve yazılı basında anlatıldığı gibi midir?

Gerçekten böyle bir olay olmuşmudur? Bilmiyoruz..

Belki gerçekten böyle bir olay zuhur etmiş ve tüm iddialar doğrudur. Ancak; bu olayın ve suçun tespiti, hukukun işidir.

 Basinda çıkan haberlere ve sosyal medya üzerinden yapılan yorumlara göre hakim ve savcılık yapmak, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak, olayı fırsat bilip temsil ettiğimiz kitleye mesaj göndermek adına olay üzerinden hukuk sistemine efelenmek, durumdan vazife çıkarmak hukuku katletmektir. Hukuku işporta pazarına düşürmektir

Oysaki masumiyet karinesi uyarınca bir kimsenin suçlu olarak nitelendirilebilmesi ve hakkında yaptırım uygulanabilmesi o kimsenin hukuken de suçlu olmasına bağlıdır. Yargılanmaya, itham edilen kişinin suçu işlediği inancı ve varsayımı ile başlanamaz. Suçluluğu ispat edilmemiş kişinin fotoğraflarının medya organları tarafından çekilmesi ve suçlu oldukları kesinmiş gibi yazılı ve görsel olarak haber yapılması masumiyet ilkesi ile bağdaşmaz.

 Hukukun alanına giren ve hukuken yorumlanması gereken vakalarda başta yürütme erkleri olmak üzere medya ve STK temsilcilerinin daha sorumlu olması gerekir.

 Hukuk sistemimizi dış ve iç etkenlere açık hale getirmek, karar noktasında hakim ve savcıların objektif ve subjektif husniyetlerine etki edeceği açıktır. Güçlü olanın hukuku, zayıf olanın hukukundan üstün olamaz, vakalar hukuk kurallarına göre değil de gücün ve algının esareti altında yorumlanirsa adeletten söz edemeyiz. Özellikle yürütme erklerinin  evrensel hukuk kurallarının tesisi noktasında gerekli yasal alt düzenlemeleri yaparak hukuk sistemini kendi güç ekseninden çıkartartarak bağımsız hale getirmesi hayati önem taşımaktadır. Unutulmamalı ki namazın,orucun kazası olur ama "Adaletin kazası olmaz"


              Emir KAZAK

Liyakat-Sen Genel Başkan



Bu sayfa 930 kez ziyaret edilmiştir.