Menu

Kamu Çalışanlarının Aile ve Çocuk Yardımı Zamlarında Diyanetin Belirlediği Fitre Miktarı Referans Alınmalıdır.

KAMU ÇALIŞANLARININ ÇOCUK VE AİLE YARDIMI ZAMLARINDA DİYANET'İN BELİRLEDİĞİ FİTRE MİKTARI REFERANS ALINSIN

Bilindiği üzere bakanlar kurulu genel ve katma bütçe tasarıları ile milli bütçe tahminlerini gösteren raporu mali yılbaşından en az 75 gün önce TBMM'ne sunar. Bütçe komisyonu 55 gün içinde kabul edeceği metni TBMM’ye gönderir ve Mali yılbaşına kadar sonuçlandırır.

Yani kamu çalışanlarının mali ve özlük hakları ile ilgili olarak yapılan zam pazarlıkları bütçesi önceden belirlenmiş miktarlar üzerinden yapılır. Toplu görüşmelerde ise Merkez Bankası’nın tahmini enflasyon rakamları kriter olarak alınır ama hiçbir zaman da bu tahmini enflasyon rakamları tutmaz.

Mesela Merkez Bankası’nın 2020 yılı için enflasyon tahmini yüzde 8.2, 2021 yılı için ise yüzde 5.4 dür.

Ancak fiili durumda ise Aralık ayı itibarıyla maalesef enflasyon yüzde 13 iken 2021 yılı için yeniden belirlenen enflasyon hedefi yüzde 9.4 olmuştur.

2019 yılı Ağustos ayında yapılan 5. Dönem toplu sözleşmelerinde ise 2020 yılı için kamu çalışanlarına yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 zam verilmiştir.

Diğer bir anlatımla kamu çalışanlarına 2020 yılı için verilen zam miktarı şimdiden enflasyonun yüzde 3 altında kalarak kamu çalışanlarını alacaklı duruma düşürmüştür.

Liyakat- Sen olarak kamu çalışanlarını temsil noktasında olan yetkili sendikaya çağrımızdır.! lütfen hedefi hiçbir zaman tutmayacak enflasyon tahminlerini referans alarak bütçesi önceden belirlenmiş maaş pazarlığı için masaya oturmayın..

Bugün kamu çalışanlarının aile yardımı için ödenen miktar 333 TL, çocuk yardımı için ödenen miktar ise 36 TL’dir. Diğer taraftan Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl için öngördüğü fitre miktarı 27 TL (aylık 810 TL) dir. Yani kamu çalışanlarına aile ve çocuk yardımı için ödenen toplam miktar Diyanet’in belirlediği fitre miktarını bile karşılayamamaktadir.

 Hal böyle iken bırakın yetkili olmayı ve toplu görüşme masasına oturma masalını, madem Müslüman bir ülkedeyiz kamu çalışanlarının aile ve çocuk yardımı miktarlarını belirlemede Diyanet İşleri Başkanlığının belirlediği fitre miktarı referans alınsın.

Kamu çalışanları adına pazarlığını yaptığınız maaş zam oranını belirlemede; hayalî enflasyon hedefleri değil de yine kamu çalışanlarının dairelerinde içtiği çaylarına yapılan zam miktarı belirleyici unsur olsun.

Vesselam o masaya siz hiç oturmayın artık kamu çalışanlarının sizlere güveni de inancı da kalmamıştır çünkü bu zamana kadar al takke ver külah sendikacılığı yaptınız ve inandırıcılığınızı kaybettiniz.

Emir KAZAK

Liyakat Sen Genel Başkanı



Bu sayfa 1653 kez ziyaret edilmiştir.