Menu

Eğitim Kurumlarında ses, görüntü ve kamera sistemleri yönetimi

Okullarda güvenlik kamerası, elektronik duyuru panoları ve anons sistemlerinin yönetimi; öğrenci ve personel güvenliği, iletişim ve organizasyon açısından önemlidir. Milli Eğitim Bakanlı 2022 tarihinden itibaren tüm kademlerdeki eğitim kurumlarına ihtiyaçların karşılanması amacıyla ödenek aktarmaktadır. Okul kurumlarımıza aktarılan bu ödeneklerin amacına uygun, ekonomik ve verimli bir şekilde harcanabilmesi amacıyla; ses, görüntü ve kamera sistemleri olmak üzere üç başlıkta tavsiyelerde bulunacağım.

1-Ses sistemi yönetimi:

İhtiyacınıza uygun hoparlörler, mikrofonlar ve ses amplifikasyon donanımı seçmek önemlidir. Okul bahçesinde düzenlenecek törenler için çekim gücü yüksek olan kablosuz mikrofon sistemleri tercih edilebilir. Bahçede düzenleyeceğiniz törenlerin daha verimli olması için; dış hoparlörlerin konumu iyi ayarlanmalıdır. Dış hoparlörler; okul bina cephesine monte edilecekse ses, tüm bahçe alanını kapsayacak şekilde ayarlanmalıdır. Hoparlörlerin yağmur gibi dış etkenlerden zarar görmesini engellemek için kabin yaptırılabilir.

Ders ve Teneffüs zil seslerinin yönetimi için sesli anons özelliği sunan ücretsiz yazılımlar bulunmakta. 5-10 saniyelik ders zili müziğinin ardından “Sevgili öğrencilerimiz ders başladı.” Şeklinde bir anons öğrenci ve öğretmenler tarafından beğenilecektir.

Zil sesi melodisi olarak öğrencilerin hoşuna gideceği, onları sakinleştirecek, kulağı tırmalamayacak müzikler seçilmelidir. Zil sesi müziklerinin belirli aralıklarla değiştirilmesi öğrencilerin hoşuna gidecektir.

Zil seslerinin çevredeki yerleşim yerlerini rahatsız etmeyecek şekilde kullanılması önemlidir. Dış hoparlörleri amfinin farklı çıkışına bağlayıp, bahçe alanına giden çıkışın sesini kısarak ayarlama yapabiliriz.

Ses ve anons sistemini güvenlik ve acil durumlar için alarm sistemleri ile entegre etmek, hızlı tepki vermenizi sağlar. Okulun acil durum prosedürlerini bilmek ve sistemi bu prosedürlere uygun şekilde kullanmak önemlidir.

Okul içinde yapılacak anonslarda mecbur kalmadıkça ders saatlerinde bina içi anons yapılmamalıdır. Okul içi anons ve duyuruların okulun tüm çalışanlarına ve öğrencilerine ulaşması için okulun tüm birim ve iç alanlarında hoparlör bulunmalıdır. Rutin duyuruları programlayarak, okuldaki organizasyonları ve etkinlikleri kolayca duyurabilirsiniz.

 

2-Güvenlik kameraları:

Okullarda güvenlik kamera sistemleri, öğrenci ve personel güvenliğini sağlamak için etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Kameraların doğru yerlere yerleştirilmesi önemlidir. Okulun tüm önemli bölgelerini kapsamalıdır. Girişler, koridorlar, otoparklar, spor alanları ve acil çıkışlar gibi alanlar göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Kameralar yüksek çözünürlükte olmalıdır ki, görüntüler net ve tanınabilir olsun. Minimum 1080p çözünürlükte kayıt yapabilen HD DVR cihazları ve HD kalitede çekim yapan kameralar tercih edilmelidir. Bunların yanında gece ve düşük ışık koşullarında iyi performans gösterebilen kameralar seçilmelidir.

Kamera sistemlerinde hareket algılama özelliği aranmalıdır. Kameraların hareket algılama özelliği sayesinde sadece hareket algılandığında kayıt yapabilir, böylece kayıt alanının daha verimli kullanılmasını sağlar.

Görüntülerin uzun süreli depolanabilmesi için yeterli kapasitede bir depolama çözümü gereklidir. Yetkililerin uzaktan canlı izleme ve kayıtlara erişim sağlayabilmesi için bir uzaktan erişim özelliği olmalıdır.

 Kameraların yasa ve yönetmeliklere uygun olarak kullanılması, öğrenci ve personel gizliliğine saygı gösterilmesi önemlidir. Kameraların fiziksel olarak korunması ve yetkisiz erişime karşı güvenli bir şekilde monte edilmesi gereklidir. Ses sistemlerinde olduğu gibi kamera sistemleri, okulun acil durum planlarına entegre edilmeli ve güvenlik personelinin hızlı müdahale yapabilmesine yardımcı olmalıdır.

 

3-Elektronik Duyuru ve İlan Panoları

Okullarda elektronik duyuru panoları, iletişimi kolaylaştırmak ve okul toplumuyla etkili bir şekilde iletişim kurmak için faydalı olabilir. Bilgisayara bağlı olmak şartıyla büyük ekranlı bir TV veya bilgisayar monitörü, okul bina girişine asılarak, ücretsiz yazılımlarla bir duyuru ve ilan panosuna çevrilebilir. Bu tür panoların nasıl olması gerektiğine dair bazı önerilerde bulunacağım.

Panolar, okulun yoğun geçiş alanlarına yerleştirilmeli (örneğin girişler, koridorlar) kolayca görülebilecek ve erişilebilecek bir konumda olmalıdır. Panoların ekranları yüksek çözünürlüklü olmalıdır ki, metinler ve grafikler net ve okunaklı olsun.

Renklerin doğru ve canlı görüntülenmesini sağlamak için ekranların renk kalibrasyonu iyi ayarlanmalıdır. Duyuruları, etkinlik bilgilerini, önemli tarihleri ve haberleri güncellemek için kolayca programlanabilir ve güncellenebilir olmalıdır. Çok dilli bir okul ise, panoların içeriğinin farklı dillerde görüntülenebilmesi önemlidir.

İçeriğin mobil cihazlardan da güncellenebilmesi ve yönetilebilmesi önemlidir. Panoyu güncellemek ve içerik eklemek için kullanıcı dostu bir arayüz sunan lisans bedeli olmayan yazılımlar bulunmaktadır. LCDPANO uygulamasına ve OkulPano5.5 adlı uygulamalara bir Google aramasıyla kolayca ulaşabilirsiniz.

Acil durumlar için hızlı bildirimlerin gösterilebilmesi için bir acil durum modu veya bildirim sistemi bulunmalıdır. Ekranların enerji tüketimini düşük tutacak enerji verimli seçenekler tercih edilmelidir. Elektronik panoların fiziksel güvenliği ve yetkisiz erişime karşı korunması gereklidir.

Personele, ses, görüntü ve kamera sistemlerini nasıl kullanacağını öğretmek ve acil durumlarda doğru şekilde kullanmalarını sağlamak önemlidir. Cihazların kontrol ünitelerinin üzerinde kullanım talimatlarının bulunması acil durumlarda önem kazanmaktadır. Ses, görüntü ve kamera sistemlerine düzenli olarak bakım yaparak çalışır durumda tutmak ve güncellemeleri takip etmek gereklidir.

Serdar GÜNDÜZ

Liyakat-Sen Genel Sekreteri



Bu sayfa 308 kez ziyaret edilmiştir.