LİYAKATLİ YÖNETİCİLER
LİYAKATLİ YÖNETİCİLER
Liyakat; Ne güzel söz, müthiş bir söz Resulullahın ehline verilmediğinde kıyametin kopmasını bekleyin dediği bir söz. Türk Dil Kurumumuz bu kelimeyi şöyle tanımlıyor; Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu olarak tanımlamaktadır.
Liyakat demek ki kendisine iş verildiğinde geçmiş donanımları eğitimi, yaşantısı dikkate alınarak görev verildiğinde verilen görevci en iyi yapabilecek bir durum olduğunu anlıyoruz. Peki böyle olmazsa ne olur herhangi bir olumsuz bir durum olur mu? Bu sorunun cevabını herkes iyi bilmektedir. Bu özellikle eğitimde olursa büyük bir facia bence. Ehliyetsiz şoförler belki ken8disiyle beraber birkaç kişinin hayatına mal oluyor ise eğitimde yapılan liyakatsiz atamalar büyük bir kesimi olumsuz etkileyebilir.
Bir doktora giderken bile hangi doktor iyidir, kime gitmek lazım hangisi işin ehlidir diye dikkatlice sorar soruştururuz. Bir eğitim yöneticisini atarken de aynı hassasiyetin gösterilmesi gerekir. Kendi özel şirketimiz olsa ve buraya yönetici görevlendirmeye düşünsek hangi kriterleri arardık. Aslında devlet işi emanet bir iştir, sorumluluğu ağırdır. Dünyada ve ahirette ağır faturaları vardır daha da dikkatli olunması gereken bir durumdur.
Liyakatli yöneticiler deyince geçmiş yaşantıları önemlidir, nedir geçmiş yaşantılarından kastedilen. Örnek verecek olursak bir öğretmen atandığında yaşantısı öğrenciler, veliler ve Okul Müdür Yardımcısı ve Müdürüdür. O sadece derse girer çıkar üst yöneticilerin yaptıklarını bilmez. Müdür yardımcısı da belirli yaşantılar geçirir iş ile ilgili olarak Müdürün yaptıkları yaşantıları konusunda ayrıntıları bilmez. Müdür de aynı durumda ilçe müdürlüğümdeki çalışmalar hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Şube Müdürü ne yapar yaşantısında neler var bilemez. Burada önemli olan makamın yaşantısını anlayabilmek için o makamda bulunmak gerektiğidir.
Basamakta bir alt kadrodan üst kadroya çıkmak esas olmalıdır. Müdür yardımcısı müdüre en yakın olandır ve müdürün yaşantılarını diğerlerine göre en iyi gören ve bilendir. İdarecilik yapmamış bir öğretmeni İlçe Milli Eğitim Müdürü görevine getirildiğinde veya daire başkanı görevi verildiğinde (Maalesef geçmişte bunlar yaşandı) İdareci ve Üst İdareci olarak tecrübesiz öğretmenimizin düştüğü durumlara bakınız.
İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde görev yapan Şube Müdürleri var bunlar tabirim uygunsa çadırın direkleri gibiler. Her işe koştururlar her görev onlara verilir. Her görevden anlamak zorundadırlar; hukuk, muhasebe, ihaleler, araştırma, donatım, halkla ilişkiler, yönetim bilimi vs. işleri gerçekten zordur.
Şube müdürlerinin atanması belirli görev aşamalarından geçmiş olması gerekir. Yani Okul Müdürlüğü yapmış veya belirli yıl şeflik yapmış kişiler arasından olmalı (Yani işin mutfağında yetişmesi gerekir). "Bence" Hiçbir yöneticilik yaşantısı olmayan görevlilerden olmamalıdır.
Hatta bazı birimlere ait şube müdürlüğü ayrılmalı bu birimlerde uzman olan yetişmiş personellerden atamaları bile yapılabilir. Bunlar neler olabilir; Mali işler, hukuk, donatım. Vs. vs. Bu şube müdürlüklerin mali ve donatım işleri gibi alanlar için iktisadi ve ticari bilimlerden mezun şeflerin atanması uygun olabilir. Çünkü bu alanlar süreklilik isteyen herkes tarafından kolay öğrenilemeyen alanlardır. İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde sık sık görev değişiklikleri yapılmakta her Şube Müdürün her şeyi bildiği varsayılmaktadır. Sonuçta pek çok sıkıntılar oluşmaktadır. Mali işler alanında ve belirlenecek özel işler alanlarındaki Şube Müdürleri sadece belirlenen alanlarda görev yapmalı atamaları da bu esaslara göre yapılabilir.
Atanacaklarda gösterilecek küçücük dikkatle kurumlarımız daha iyi çalışır huzurlu sakin bir şekilde halkımıza en güzel bir hizmeti sunabilirler. Çünkü devlet halkının eğitim, sağlık, emniyet vs. ihtiyaçlarının en iyi bir şekilde giderilmesi için büyük masraflar yapmıştır. Yıllarca eğitim sağlık vs. İhtiyaçlarını gidermiş yetiştirmiş ve şimdi de maaş vermektedir. En iyi hizmetin verilebilmesi için meslekte geçmiş yaşantıları olan ehil görevlilerin Liyakatli görevlilerin atanması gerekmektedir.
Yaşar ERTUĞRUL
Eğitim Uzmanı
Liyakat-Sen Genel Bsk.Yrd.
Bu sayfa 1381 kez ziyaret edilmiştir.